Premijer Kosova

Preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku nije bilo slučajan već da je namerno izazvan, oglasio se i premijer Albin Kurti.

Ponovio je navode policije – da su u zgradi Centra za registraciju vozila u Zvečanu bačene dvije ručne bombe, te dodao da, na sreću, one nisu eksplodirale.

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim“, kazao je Kurti.

Dodao je i da zvanični Beograd koristi Srbe na Kosovu kako bi se izazvao ozbiljan međunarodni sukob.

„Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade neće se tolerisati“, podcrtao je Kurti.

Poručio je da je policija Kosova profesionalna institucija koju svi moraju poštovati.

„Pozivam građane, posebno Sjeverno od Ibra, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da ostanu mirni i sarađuju sa institucijama Kosova“, poručio je Kurti na Facebooku.

Podsjetimo, KoSSev portal izvjestio je ovog jutra o požaru koji se dogodio u zgradi Opštine Zubin Potok. Kako su nam potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, u požaru su izgorele dvije kancelarije, te tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Međutim, ubrzo se oglasio ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, koji je saopštio da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, kao i da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Policija Kosova regiona Sjever potom je iznela nove detalje, navodeći da su u zgradi Intel u Zvečanu, gdje se nalazi Centar za registraciju pronađene dvije eksplozivne naprave koje je potom i uništio EOD tim.