Krivična djela

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Kako su za portal Kossev potvrdili iz vatrogasne stanice u Zubinom Potoku, u požaru su izgorele dvije kancelarije, te tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Međutim, u međuvremnu se u objavi na Facebooku oglasio ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, koji je kazao da je sinoć u Zubinom Potoku izvršeno krivično djelo sa terorističkim elementima.

Kako je Sveçla naveo, nepoznata lica su zapalila Centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi opštine u Zubinom Potoku.

„Policija Kosova je odmah izašla na lice mesta i uskoro ćemo imati više informacija“, poručio je Sveçla.

Sveçla ujedno dodaje da se dogodio napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu, a sa, kako se sumnja, eksplozivnom napravom.

„Ova krivična djela najbolje pokazuju šta bi se dogodilo na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak da nisu prisutne Specijalne jedinice za obezbjeđivanje reda i sigurnosti“, istakao je ministar.

Poručio je da je ministarstvo unutrašnjih poslova, sa svojim agencijama, posvećeno poretku, bezbjednosti i vladavini zakona i da je garant „suverenih odluka Vlade Kosova“.

„Uprkos ovakvim radnjama, nastavićemo sa punom posvešćenošću u sprovođenju odluke na cijeloj teritoriji Kosova“, kazao je Xhelal Sveçla.

On je pozvao sve građane na Sjeveru Kosova da poštuju zakone, ali i da ne dozvole da njima „manipulišu oni koji žive kroz politiku i imaju materijalnu korist samo zahvaljujući tenzijama“.

Podsjetimo, u toku je šesti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke Vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smjenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedjeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Agencija za civilnu registraciju, izdala je u periodu od 20. do 22. septembra 6.375 privremenih registarskih tablica „RKS“. Tablice se izdaju na prijelazima, ali i u opštinskim centrima za registraciju, među kojima su i one na Sjeveru Kosova.