Poslanik LDK-a

Bivši potpredsjednik vlade Driton Selmanaj kaže da premijer Albin Kurti odbijanjem da sprovede Vašingtonski sporazum radi na štetu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Selmanaj, poslanik opozicionog Demokratslog saveza Kosova, smatra da je loša vijest za Kosovo to što se Kurtijeva vlada uopšte ne bavi ovom temom, i da je to više nego zabrinjavajuće, s obzirom na to da je nova administracija u SAD potvrdila snažnu podršku tom sporazumu, a navodi i da Kurti ne traži, niti insistira na učešću SAD u dijalogu sa Srbijom.

Politički analitičar Gazmir Raci, koji kao i Selmanaj smatra da je Vašingtonski sporazum historijski, kaže da Kosovo mora da primjeni međunarodne sporazume, posebno one koje su pokrenule SAD jer se, dodaje, ne sme poljuljati strateški savez Kosova i SAD.

"Kosovo mora da ostane verno svojim obavezama na međunarodnoj sceni, čak i Vašingtonskom sporazumu. Dakle, ovaj sporazum sa nekim tačkama koje su diskutabilne, ipak, Kosovo mora da sprovede, jer je to međunarodna obaveza koja je preuzeta u Bijeloj kući, a preuzeta je u saradnji sa našim glavnim saveznikom, SAD", kaže Raci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online