Stručnjak za evropske integracije

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolli ocenio je za Kosovo onlajn da je nastavak dijaloga Prištine i Beograda jedini način za prevazilaženje krizne situacije na sjeveru Kosova.

"Mislim da trenutni događaji ne bi trebalo da prekinu ili odlože dijalog. Naprotiv, vjerujem da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da se intenzivira. S obzirom na najnovija dešavanja, evidentno je da postoji velika potreba da se ponovo potvrde osnove dijaloga, a to je korektan međusobni odnos", kaže Vasolli.

On smatra da bi u Briselu obe strane trebalo da se dogovore, a da građani normalno, bez mijenjanja tablica, putuju sa Kosova u Srbiju i obrnuto.

"Odluka Vlade Srbije da građani Kosova promjene tablice automobila na granici sprovodi se već 10 godina. Iako je Kosovo zahtjevalo da se to promjeni, to se nikada nije dogodilo. Sada kada je uvedena mjera reciprociteta, izgleda kao da će doći do rata. Zamislite rat za neke registarske tablice, to nema smisla. Srbija i Kosovo bi trebalo da povuku odluke o registarskim tablicama. Automobili sa kosovskim oznakama trebalo bi da putuju kroz Srbiju bez ikakvih dodatnih taksi ili promjene tablica. Isto bi trebalo primjeniti i na automobile sa srpskim tablicama", ističe Vasolli.

Posljednji razvoj situacije na Kosovu, prema mišljenju Vasolija ne ide u prilog normalizovanju odnosa, kome teže i Kosovo i Srbija. Ovakvi događaji zapravo pokazuju koliko su strane udaljene od konačnog dogovora, dodaje Vasolli.

"Iskreno, ovo je znak koliko smo daleko kada je u pitanju pomirenje, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira. Naš region je imao dovoljno krvoprolića i svi bi trebalo da učinimo sve da se to ponovi. Ovo je tako apsurdno, da nije tragično, moglo bi biti smešno. Ovo nikome neće pomoći, već će dodatno podjeliti naša društva i sve nas vratiti sa puta razvoja, pristupanja EU i postajanja miroljubivih društava", zaključuje Vasolli.

Izvor: Kosovo Online