Intervju za Al Jazeera

Premijer Albin Kurti kaže da nezavisnost Kosova ne vidi kao suprotstavljenost Albaniji i da je nezavisnost Kosova uvijek posmatrao kao "izražaj odvajanja od Srbije", prenosi Al Jazeera.

"Dakle, nismo proglasili nezavisnost da bismo se distancirali od Albanije, nego od Srbije", rekao je Kurti u intervjuu za taj medij, odgovarajući na pitanje o realnim izgledima za spajanje Albanije i Kosova.

Naveo je da bi neki budući referendum proveden demokratskim i mirnim putem takođe bio izraz slobode Kosova, a ne bilo kakvog tereta nametnutog Kosovu ili narodu Kosova.

"Ipak o ovome ne odlučujem ja. Građane Kosova i Srbije, kao i Evrope i svijeta koji imaju dvojno ili čak trojno državljanstvo ohrabrujem da glasaju u dvije ili tri države na svakim izborima", rekao je Kurti.

Naveo je da su Kosovo i Albanija ekonomski i geografski komplementarni što bi, navodi, ako dođe do spajanja, pomoglo svim građanima s obe strane granice.

"Građani Kosova i Albanije žive u dvije države, ali nisu dva naroda. Naravno, afirmacija naše povezanosti, bliskost, integracija i saradnja Kosova i Albanije su ono što želim ojačati. Vjerujem da ovakav stav nije štetan za druge", rekao je Kurti.

Podsjetio je i da le lično i državljanin Albanije i da koristi svoje biračko pravo u Albaniji.

VIDEO pogledajte OVDJE.

Izvor: Al Jazeera/KosovoOnline