Diplomatski efekti - pozitivni

Uvođenje reciprociteta za registarske tablice iz Srbije smatra se strateškom odlukom koja će ojačati Kosovo na međunarodnom planu, a diplomatski efekti ove odluke, prema mišljenju stručnjaka za međunarodne odnose, biće pozitivni jer Kosovo, kroz reciprocitet, može diktirati svoju ulogu u odnosu na Srbiju, prenosi Kosovo press.

Dodaju da će ova odluka poslužiti i kao poruka Evropskoj uniji da ubrza integraciju Zapadnog Balkana, ali prije svega toga je, kažu, potrebno smiriti situaciju na sjeveru Kosova.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da odluka o reciprocitetu prema srpskim vozilima može 'koštati', ali da je prikladno pokazati državnost i ulogu Kosova u regionu.

„Strateška je odluka da se izmeri puls koliki mogu biti problemi na Balkanu ako se ne mogu definitivno riješiti. Vlada Kosova je učinila veoma dobru i ispravnu akciju, uprkos cijeni, ali ponekad moramo da dokažemo da postojimo kao država u regionu Zapadnog Balkana. To je radnja koja pokazuje da ova država ima ustav i da postoje neki zakoni koje treba sprovesti. Upravo je ova odluka Vlade Kosova prenela poruku EU, svojevrsnom 'terapijskom' partneru, da su takođe shvatili da je Kosovo nezavisno, nešto što je poznato, ali se vidi da percepcija EU nije ista za Kosovo, kao što je za Srbiju”, kaže on.

Ističući odluku o reciprocitetu važnom, stručnjak za međunarodne odnose Gazmir Raci kaže za Kosovo press da bi stvaranje destabilizujuće situacije na sjeveru trebalo da bude poruka EU da za Zapadni Balkan nije dovoljna samo finansijska pomoć, već potreba za jasnom perspektivom ovog članstva.

„Dobro je što se situacija smiruje, tenzije se smanjuju i vidi se šta se u ovoj fazi može postići. Odluka Vlade Kosova bila je očekivana, takođe je bila odluka koja je dobila široku podršku građana Kosova, institucija i civilnog društva. Stoga ne bismo trebali odstupiti od te odluke. Za Zapadni Balkan samo finansijska pomoć nije dovoljna, već je potrebna jasna perspektiva u smislu članstva i potrebna nam je politička podrška EU, posebno glavnih zemalja kao što su Njemačke i Francuske. EU mora otvoriti vrata Zapadnom Balkanu što je prije moguće”, poručuje Raci.

Uprkos činjenici da saveznici mogu kritikovati odluku o reciprocitetu, univerzitetski profesor Dritero Arifi kaže da će pozitivni diplomatski efekti biti istaknuti vremenom, jer je ova odluka pozitivna i legitimna u državnom aspektu.

"Mislim da su efekti u diplomatskom aspektu veoma pozitivni, uprkos činjenici da mnoge zemlje mogu da nas kritikuju, jer nisu navikle da Kosovo preduzima takve radnje. Ne treba žuriti sa drugim mjerama, moramo mjeriti pritisak i napetost koju ova odluka proizvodi do kraja i paziti da ne eskalira situacija. Ali i od druge strane zavisi koje interese ima", dodaje Arifi.

Evropska unija i SAD su više puta reagovale na odluku od ponedjeljka tražeći smanjenje tenzija.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press