U učionicama do 20 učenika

Vlada Kosova je u petak naveče 24. septembra ublažila mjere u borbi protiv pandemije COVID-19, prema kojima od ponedjeljka, 27. septembra počinje i školska godina.

Ministar zdravlja Arben Vitia je napomenuo da je za izvođenje nastave u školama, u okviru preduniverzitetskog obrazovanja, neophodno da u učionicama ne bude više od 20 učenika.

Dodatne detalje i uputstva oko realizacije nastave daće Ministarstvo zdravlja.

Od ponedeljka će za ulazak u ugostiteljske objekte biti potrebna potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 ili negativan test. Isto važi i za ulazak u tržne centre širom Kosova.

Do sada nije bilo moguće dobiti usluge u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorijama, već samo na otvorenom.

Ove mjere će ponovo biti razmotrene nakon dvije sedmice, a ministar Vitia je rekao da će oni biti dodatno ublažene ili ponovo pooštrene u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Vitia je ponovo apelovao na građane Kosova da se odazovu procesu imunizacije.

Na Kosovu je trenutno povoljnija epidemiološka situacija za razliku od sredine avgusta i početka septembra kada je u jednom danu bilo i preko 2.000 novoinficiranih, a na desetine smrtnih slučajeva.

U posljednja 24 časa registrovana su četiri smrtna slučaja od posljedica COVID-19, dok je kod 84 osobe zabilježeno prisustvo korona virus.

Trenutno je aktivno 5.371 slučajeva zaraze.