Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi ne iključuje mogućnost eskalacije situacije na sjeveru Kosova, gdje na prelazima Jarinje i Brnjak Srbi protestuju već pet dana, zbog uredbe Vlade Kosova o privremenim tablicama, prenosi Kosovo press.

Ibishi dodaje da je sve to taktika Srbije da uvede međunarodnu zajednicu u igru.

"Vidim mogućnost da dođe do eskalacije zbog nepredviđenih ekstremističkih provokacija demonstranata protiv policije. Može doći do iznenadnog incidenta, napada, eskalacije i sve može poprimiti veće razmjere. To je cilj Srba. Da dođe do sukoba, da izazovu incident, a zatim ga iskoriste u svoje svrhe, navodno da bi međunarodna zajednica intervenisala, kako bi se reciprocitet povukao", rekao je Ibishi.

Uvjeren je da će se protesti na sjeveru Kosova nastaviti, što će, prema njegovim riječima, biti dodatno opterećenje za policiju Kosova. Ibishi ističe međutim, da policija ima kapacitete i potencijal da održava red i mir.

"Ovo je specijalni rat Srbije, sa raznim provokacijama. Iz tog razloga, policija Kosova treba da se uzdrži od reakcije na provokacije demonstranta, koji zajedno sa ministrom Rakićem borave tamo po nalogu Beograda. Ako to potraje, mislim da bi moglo doći do  do incidenata", smatra Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press