Nove mjere

Ministar zdravlja, Arben Vitia, održao je virtuelni sastanak sa gradonačelnicima Kosova.

Na ovom sastanku razgovaralo se o novim mjerama za koje se očekuje da stupe na snagu 27. septembra, piše "Indeksonline".

Asocijacija kosovskih opština u objavi na "Facebooku" kaže da su njihovi zahtjevi ispunjeni.

„Nastava na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja počet će 27. septembra, kada u učionicu neće biti dozvoljeno više 20 učenika. U odjeljenjima sa više od 20 učenika nastava se izvodi u dvije grupe”, kaže se, između ostalog, u objavi Asocijacije kosovskih opština.

Potpuna objava:

ZAHTJEVI ASOCIJACIJE KOSOVSKIH OPŠTINA ISPUNJENI

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA SA GRADONAČELNICIMA RAZGOVARA O NOVIM MJERAMA

Gradonačelnici su održali virtualni sastanak s ministrom Ministarstva zdravlja g. Arbenom Vitiom kako bi razgovarali o situaciji u vezi s pandemijom Covid-19 s posebnim naglaskom na nove mjere protiv ove pandemije nakon 27. septembra 2021. godine.

Ministar Vitia na ovom sastanku informisao je gradonačelnike o trenutnoj situaciji s pandemijom i posebno međuinstitucionalnim aktivnostima protiv ove pandemije. Rekao je da smo u to vrijeme imali mnogo sastanaka radi procjene trenutne situacije s pandemijom.

Također je zahvalio gradonačelnicima na radu koji je učinjen na polju podizanja svijesti javnosti o vakcinaciji i sprječavanju širenja virusa.

Ministar Vitia obavijestio je gradonačelnike s prijedlogom novih mjera za koje se očekuje da stupe na snagu nakon 27. septembra 2021.:

- Nastava na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja započet će 27. septembra gdje neće biti dopušteno više od 20 učenika u učionicu. U odjeljenjima sa više od 20 učenika nastava se izvodi u dvije grupe.

 - Predškolske ustanove će raditi punim kapacitetom,

- Ograničenje kretanja i dalje ostaje isto, od 22:00 - 05:00h.

- Gastronomija će se nastaviti istim rasporedom. Dozvoljeno je raditi unutar prostorija za osobe koje dostave dokaze o cijepljenju ili relevantne testove. To se ne odnosi na gastronomiju na otvorenom.

- Osoblje javnog i privatnog sektora koje radi u paru mora biti cijepljeno ili pružiti dokaze za relevantne testove.

Na ovom sastanku, gradonačelnici i drugi opštinski predstavnici prisutni na ovom online sastanku sa ministrom zdravlja predstavili su trenutne izazove i potrebe koje postoje u opštinama na Kosovu sa posebnim naglaskom na početak nastavnog procesa.

U isto vrijeme od svih je zatraženo da budu oprezni u pridržavanju ovih mjera kako bi se spriječilo širenje virusa.