Situacija nepromjenjena i bez incidenata

Građani sa sjevera Kosova koji su u znak protesta, zbog uredbe Vlade Kosova o reciprocitetu za registarske tablice, barikadama blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, danas su ih ojačali šljunkom, saopšteno je iz policije Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Portparol policije Kosova Baki Kelani je izjavio da je situacija na sjeveru Kosova nepromjenjena i bez incidenata.

"Situacija je skoro ista. Postoje barikade sa obe strane. Sada je dodat i šljunak. Situacija je generalno mirna", rekao je Kelani za Radio Slobodna Evropa.

Specijalne jedinice policije Kosova, obezbjeđuju područje blokirano vozilima na Jarinju.

Vlada Kosova donela je uredbu 20. septembra o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama koja iz Srbije dolaze na Kosovo. Tom uredbom Vlada Kosova uvela je mjeru reciprociteta za srpske registarske tablice, jer je Srbija primjenjivala sličnu stvar za automobile sa Kosova više od deset godina.

Premijer Albin Kurti rekao je juče da bi Priština i Beograd trebalo da u potpunosti uklone probne tablice kako bi se situacija riješila, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dan ranije, izjavio da Kosovo treba da povuče uredbu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Joseph Borellpozvao je juče na hitno smanjenje tenzija na sjeveru Kosova, rekavši da "svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU, od njegovog pokretanja 2011. godine, ostaju važeći i obavezujući za obe strane".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online