Građani kažu – ispaštamo mi

Za razliku od prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, na Merdaru se mjera Vlade Kosova sprovodi neometano od samog početka krize na Kosovu.

Na prijelazu Merdare, iako je za sada ovo najopterećeniji prelaz, imajući u vidu da su ona dva na sjeveru blokirana, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvalo građane da za sada koriste druge prijelaze, a ne one na sjeveru, na Merdaru se nastavlja neometana primjena mjera na srpske registarske tablice.

Juče je bo primjetan veći broj kamiona koji transportuju robu na Kosovu, kao i tranzitni promet, javio je N1.

Građani sa kojima je razgovarala reporterka ove televizije kažu da im je ovaj način prelaska prijelaza neobičan. Kažu da se nadaju rješenju, a ističu da u ovakvoj situaciji samo građani ispaštaju.

„Kome nije teško? Kada se cio svijet otvara, mi se zatvaramo, šta je ovo? Neka jednom završe, neka srede, neka se dogovore, jer stvarno ne znam“.

„Riješiće se valjda, bolje bez ovoga, ali šta se mora, mora se“.

„Malo je nezgodno, šteta, kako moj suprug kaže: Teško žabama gdje se volovi jašu“.

Nakon odluke Vlade Kosova, vlasnici vozila sa srpskim registracionim oznakama obavezni su da na Kosovu koriste probne tablice.

U registracionim centrima širom Kosova počelo je izdavanje privremenih tablica, dok je u jednom od njih, Lapljem selu u opštini Gračanica, juče bila velika gužva od ranih jutarnjih sati.

Vlasnici automobila su revoltirani ovakvom odlukom i kažu da narod uvijek ispašta i trpi zbog ovakvih i sličnih odluka.

I dok je situacija i dalje dosta neizvesna, iz civilnog društva u Prištini pozivaju da se odluka o reciprocitetu tablica nastavi tako što će se primjeniti i drugi detalji iz sporazuma o slobodi kretanja ljudi i vozila, koji je postignut 2011, kao i 2016. godine.

To se odnosi na izdavanje privremenog identifikacionog papira, za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao što je to slučaj i obrnuto, kada građani sa kosovskim dokumentima ulaze u Srbiju.

Prilog N1 pogledajte OVDJE.