Bivši v.d. predsjednika PDK

Bivši vršilac dužnosti predsjednika PDK Enver Hoxhaj pozdravio je volju Vlade Kosova da sprovede sporazume postignute u dijalogu između Kosova i Srbije, ali smatra da bi takve odluke trebalo da posluže za "finaliziranje državnosti Kosova", a ne za otvaranje izborne kampanje.

Hoxhaj je na Facebooku napisao da je premijer Kurti u prošlosti negirao rezultate dijaloga, ali sada primjenjuje sporazume i potvrđuje ih.

"Pozdravljam volju Vlade Kosova da sprovede sporazume postignute u dijalogu između Kosova i Srbije. Takve odluke treba da služe finaliziranju državnosti Kosova, a ne pokretanju izborne kampanje. Premijer Kurti, koji je u prošlosti negirao rezultate dijaloga, danas primenjuje sporazume i približava ih. Bolje ikad nego nikad", naglasio je Hoxhaj.

Po njegovom mišljenju za demokratiju Kosova važno je da protivnici imaju unutrašnje političke razlike na Kosovu, ali ne i "pred agresijom Srbije".

"Mi koji smo bili u vladi, a sada smo u opoziciji ne bismo trebali da kasnimo zbog državnog interesa. Dobro je za unutrašnju demokratiju na Kosovu da ima političke razlike, ali ne pred agresijom Srbije i kada smo kao država u pravu", dodao je on.

Hoxhaj je uputio riječi hvale propadnicima policije.

"U ovim trenucima svi smo umom i srcem uz pripadnike policije, koji su se u posljednjoj deceniji pokazali kao najveći čuvari suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", poručio je Hoxhaj.

On se nada da će delimični reciprocitet biti u potpunosti koordiniran sa SAD i Evropskom unijom.

"Takve strateške odluke zahtevaju političko delovanje i stvaranje činjenica unutar Kosova, spoljnu koordinaciju sa strateškim partnerima Kosova, ali i diplomatske bitke sa protivnicima naše države. Ovo je jedini način za postizanje ciljeva i izbjegavanje posljedica koje bi situacija na severu zemlje mogla proizvesti", zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online