Kosovski Srbi treći dan zaredom blokiraju puteve oko graničnih prelaza na sjeveru - Jarinje i Brnjak - zbog odluke Vlade Kosova od 20. septembra da svi vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju probne tablice dok upravljaju vozilom na teritoriji Kosova.

Na ovim prelazima se sve vrijeme nalaze i pripadnici Specijalne policije Kosova, koji su u pripravnosti, piše Radio Slobodna Evropa.

Dodatno nezadovoljstvo Srba sa sjevera izaziva i to što se ovom odlukom Vlade Kosova predviđa i oduzimanje "nelegalnih" registarskih tablica sa gradovima na Kosovu a koje izdaje Srbija.

Ove tablice su se do sada koristile samo u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Od 15. septembra ne mogu da se koriste ni statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).


Infografika: Granični prelazi Kosovo - Srbija

Šta je poručio premijer Kosova?

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 22. septembar ocjenio da Priština i Beograd trebaju u potpunosti da uklone probne tablice kako bi se riješila novonastala situacija.

"Vjerujem da je naša ponuda veoma praktična, a to je da i Srbija i Kosovo uklone privremene tablice, kako bi se građanima omogućilo da cirkulišu", rekao je premijer na sjednici Vlade Kosova.

Građani Kosova na teritoriju Srbije ne mogu da uđu sa RKS tablicama, odnosno moraju da ih zamjene probnim.

Na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja između dvije strane iz 2011. godine, Kosovo se obavezalo da će na pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovori o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

Premijer Kurti je naveo da dve strane o ovim pitanjima treba da razgovaraju u Briselu, napominjući da je kosovska strana spremna, otvorena i zainteresovana da radi u interesu građana.

Predsjednik Srbije traži da se situacija vrati u pređašnje stanje

Prethodno je 21. septembra predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se sa graničnih prelaza na sjeveru povuku Specijalne jedinice Policije Kosova, te hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

U narednih mjesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić i dodao da Beograd prije razgovora u Briselu traži da se situacija vrati u pređašnje stanje.

On je najavio da će Beograd u narednim danima razmatrati dodatne mjere kao odgovor na potez Kosova koji je nazvao "kriminalnom akcijom" i dodao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i "pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu".

EU protiv eskalacije u odnosima

U međuvremenu, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je zatražio hitnu deeskalaciju.

"Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja", saopštio je Lajčak 21. septembra na Twitter nalogu.

Lajčak je prošle nedjelje boravio u trodnevnoj posjeti Kosovu kako bi odredio datum za naredni sastanak na visokom političkom nivou u Briselu. Potom se početkom nedjelje sastao i sa visokim zvaničnicima u Srbiji, baš u trenutku kada je Kosovo uvelo recipročne mjere.

Za sada datum nastavka političkog dijaloga dvije strane još nije određen.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dvije strane od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.