Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia procjenjuje da je zahvaljujući mjerama Vlade Kosova smanjen broj slučajeva kovid 19 u zemlji, prenosi Koha.

U parlamentarnom odboru Vitia je istakao da Kosovo dobro upravlja situacijom, iako je u poređenju sa zemljama u regionu stanovništvo manje vakcinisano.

"Preduzete mjere su rezultirale smanjenjem slučajeva, uprkos činjenici da je stopa vakcinacije u poređenju sa zemljama u regionu niža", rekao je Vitia.

Na Kosovu je trenutno preko 7.000 aktivnih slučajeva koronavirusa. Do sada je primljeno 1.200.000 doza vakcine. Prema riječima ministra zdravlja na zalihama ima još 400.000 doza vakcina, a do kraja godine se očkuje jo 500.000 doza. Kako je rekao, očekuje se da će do Nove godine biti vakcinisano 70 odsto stanovništva.

„Napravili smo kampanje za podizanje svijesti o vakcinaciji. Zaposlili smo još 1.450 zdravstvenih radnika. Obezbjedili smo besplatne lijekove za kovid pacijente i imamo još 1.200 slobodnih kreveta“, rekao je Vitia.

Ministar Vitia je takođe govorio o nevoljama koje su, prema njegovim riječima, bile u ovom sektoru kada je on preuzeo dužnost.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore