Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade i šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bislimi nazvao je ideju o arhivama OVK 'vještačkom' i pokrenutom od strane Srbije, prenosi Kosovo press.

Bislimi je naveo da je otvaranje srpskih arhiva ključno za pronalaženje nasilno nestalih lica, ali i naglasio da ne isključuje mogućnost da je Srbija uništila sve podatke i informacije o masovnim grobnicama.

"Ideja o arhivama OVK na Kosovu je vještačka ideja koju je pokrenula Srbija kako bi opravdala čuvanje svojih podataka u tajnosti", rekao je Bislimi.

On je izrazio nadu da će se otvaranjem državnih arhiva u Srbiji pronaći podaci koji preciziraju lokacije masovnih grobnica.

„Vjerujemo i nadamo se da će biti informacija koje preciziraju lokacije masovnih grobnica. Nestale su 1632 osobe, za koje se vjeruje da se većinom nalaze na teritoriji Srbije. Pošto je sve organizovala srpska vojna i policijska logistika, očekuje se da su isti podaci arhivirani u srpskim državnim arhivama. Ne isključujem mogućnost da je Srbija u međuvremenu uništila ove arhive. Ipak, mislim da je međunarodnim istražiteljima lako identifikovati takvo razaranje i izgraditi niz sporednih informacija“, rekao je Bislimi.

Prema njegovim riječima „sve dok Srbija insistira da njene arhive ostanu zatvorene, imamo pravo i razlog da sumnjamo da tamo postoje vrijedne informacije“.

Kada je riječ o sedam tijela koja su pronađena i identifikovana u Kiževaku, Bislimi kaže da bi ona u toku ove nedjelje mogla da budu dopremljena na Kosovo.

„Srpska strana je objavila da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu uspio da identifikuje sedam tijela. Istovremeno sam dobio informaciju da su dva tijela srpskih državljana identifikovana u Prištini. Pokušali smo da pronađemo modalitete za razmjenu ovih tijela. Srpska strana je imala rezerve jer je smatrala da gospodin Odalović treba da prisustvuje ceremoniji razmjene, na šta smo se usprotivili i rekli da ovo nije ceremonija, već je za nas važno da porodice dobiju tijela svojih članova porodica. Shodno tome, nema potrebe da bilo ko prisustvuje, složili smo se da gospodin Petković treba da dobije odobrenje svojih pretpostavljenih što je prije moguće. Verujemo da se ovo može dogoditi ove nedjelje", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press