Neustavna

Potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi rekao je da Vlada neće uspostaviti Zajednicu srpskih opština sve dok se smatra da je ona štetna za institucije i teritorijalni integritet Kosova, prenela je Koha.

Bislimi je rekao da je Zajednica neustavna i da sve dok se smatra da je štetna za institucije Kosova i teritorijalni integritet, da nema logike da se govori o njenoj primjeni.

"Ako pogledamo dosadašnje sporazume, nema dogovora koji je Srbija primjenila. I ne postoji kredibilitet da bi se od kosovske strane tražilo da primjeni sporazum“, rekao je Bislimi.

On je naveo da je do sada u dijalogu kosovska strana stalno bila prinuđena da daje. Tu je naveo slučaj sa registarskim tablicama, energetiku, telekomunikacije i pravosudne institucije, dodajući da je kosovska strana stalno prihvatala kompromise.

Potpredsjednik Vlade smatra i da je naivno misliti da Srbija poštuje svaki sporazum, a što se tiče članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, rekao je da će se Kosovo pripremiti i na sofisticiran način izabrati trenutke za podnošenje zahtjeva za članstvo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore