Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu najnovije recipročne mjere Kosova prema Srbiji ocjenjuje kao političku odluku, koja će podjednako otežati kretanje i kosovskim i srpskim građanima.

On smatra da se primjena ovog sporazuma neće negativno odraziti na tok dijaloga Beograda i Prištine, već da bi trebala da pospješi ovaj proces, kao i primjenu do sada postignutih sporazuma.

“Bilo bi dobro da se riješe problemi, da bi građani Srbije i Kosova mogli da putuju bez barijera”, kaže Spahiu.

Spahiu ne očekuje da će doći do destabilizacije bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova uprkos tome što su na dvija prelaza, Jarinje i Brnjak, nalaze pripadnici Specijalne jedinice policije Kosova i veliki broj građana, koji mirnim protestom izražavaju svoje nezadovoljstvo.

“Policija obavlja svoj posao i nije problem u tome, već što ove političke odluke otežavaju život građanima", dodao je Spahiu.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je riječ o tehničkom sporazumu između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignutom 2011. godine, koji je 14. septembra 2016. godine finalizovan u Briselu i da od tada Kosovo primjenjuje sve svoje obaveze.

Na pitanje da li očekuje da Priština nakon primjene ovog sporazuma inicira i ostale preuzete obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, Spahiu kaže: “Dogovori treba da se poštuju, a da li će doći do toga je pitanje dobre volje onih koji su na vlasti. Beograd takođe selektivno sprovodi potpisane sporazume, recimo dogovor o diplomama. Svakodnevno imamo žalbe ljudi koji žive u Preševskoj dolini kojima se ne priznaju diploma sa Kosova, zato kažem da bi trebalo da se dogovori poštuju sa obe strane”, zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online