Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije.

Kurti je rekao da nije namjera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je riječ o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

"Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, mjere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prijelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju. Na svim graničnim prijelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice. Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/info-ks.net