Podaci Carine

Dvije najmoćnije zemlje u svijetu koje još uvijek ne priznaju državu Kosovo, Rusija i Kina, imaju veliki trgovinski promet na Kosovu, piše Kosova press.

Samo iz ove dvije zemlje, ove godine Kosovo je uvezlo robe u vrijednosti od oko 300 miliona evra.

Nevladine organizacije u zemlji pozivaju Vladu Kosova da bude proaktivnija i da koristi ove trgovinske izvještaje za unapređivanje ili normalizaciju odnosa sa ovim zemljama radi priznavanja.

Portparol carine Kosova Adriatik Stavileci kaže za Kosova pres da se Kina nalazi u kategoriji pet najboljih zemalja iz kojih Kosovo uvozi. Dodajući da su roba uvezena iz Rusije uglavnom naftni proizvodi.

Stavileci: Ove godine smo iz Kine uvezli robe u vrijednosti 273 miliona eura

„Sa Ruskom Federacijom nemamo veliki trgovinski promet u smislu bilansa stanja, ali postoje neki proizvodi koji dolaze iz Rusije ili su ruskog porijekla. Tokom ove godine do sada smo uvezli samo 28 miliona eura proizvoda, dok je Kina sa uvoznim proizvodima u kategoriji prvih pet zemalja iz kojih uvozimo. Uvoz nafte i proizvoda od goriva uglavnom uvozimo iz Rusije. Dok smo sa Kinom imali uvoz od oko 130 miliona eura, a tokom ove godine ova cifra se povećala na 273 miliona eura samo u ovom periodu o kojem govorimo", kaže Stavileci.

Po ovom pitanju, Lirika Agusholi iz Grupe za pravne i političke studije (GLPS) ocjenjuje da bi ove trgovinske odnose sa Kinom i Rusijom trebalo usmjeriti u političkom aspektu.

„Naravno, Kosovo ima trgovinske odnose sa ovim zemljama koje nas ne priznaju, ali bi ih trebalo odvesti na drugi nivo da budu zvaničniji što bi pomoglo otvaranju većih mogućnosti. Ali, naravno, zbog lobiranje Rusije i Srbije u ovim zemljama, veoma je teško reći šta bi to moglo zaustaviti i nije poznato da li je moguće da Kosovo preko ovih trgovačkih veza utiče i na taj aspekt ... Da , Kosovo nema kapacitet da se na takav način suprotstavi ovim dvema velikim državama, već bi trebalo da počne sa manjim koracima, kao što je saradnja posebno sa svakom državom i lobiranje na drugačiji način “, kaže ona.

Dok, izvršni direktor Evropskog saveta investitora (KIE), Emrush Ujkani kaže da je zabrana ovih proizvoda teška, posebno kineska.

„Kao zemlja koja ima za cilj da nađe mjesto na međunarodnoj areni, imamo prilično veliki deficit, što znaći da moramo da volimo i onog koji nas ne voli. Ovo je naš pristup, naša mana, koja stvara neku vrstu deficita u tim odnosima. Drugo, govorimo o dva relativno važna aktera. U međunarodnim odnosima, generalno, stvari se mogu brzo promeniti. Naša orijentacija prema zapadu na neki način je rekla „ne“ ovim zemljama na koje smo napomenili. Iako prodiru, teško je zaustaviti te proizvode. Teško je zaustaviti kineski proizvod. Međutim, zbog činjenice da postoje trgovačke veze ili izveštaji o trgovini, ovo je trebalo videti kao mogućnost, a ne kao nedostatak. Ovo je prilika koju treba znati i iskoristiti", rekao je on.

Kosovo ima veliki uvoz robe iz pet zemalja EU, koje ne priznaje Kosovo sa oko 270 miliona eura godišnje.

Izvor: Kosova Press/Kosovoonline