Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava Perparim Gruda izjavio je za Ekonomija onlajn da će predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz tokom posjete Njujorku dobiti jasne poruke po pitanju dijaloga i gasovoda.

Dodao je da Osmani i Gërvalla-Schwarz borave u redovnoj poseti SAD.

„To je redovna poseta lidera naših institucija. Mislim da će ovog puta biti teme vezano za pitanje bezbjednosti i energetike,  jer su pre odlaska Osmani, njene izjave o pitanju gasa i saradnji sa strateškim partnerima bile u suprotnosti sa mišljenjem Vlade“, rekao je Gruda.

Istakao je da će tema biti i dijalog sa Srbijom koji je trenutno u stagnaciji i nalazi se u fazi velikih kontradikcija i diskursa obe strane koji nije konstruktivan.

Prema njegovim riječima SAD će iskoristiti posetu Osmani i Gërvalle-Schwarz da da jasne poruke Kosovu kako bi deblokirale proces gasovoda i dijaloga, koji su kako je naveo taoci kosovskih institucija.

"Biće konkretnih rezultata, posjete kosovskih institucionalnih lidera SAD, nikada nisu samo formalne i imaju važan sadržaj, u ovom slučaju pitanje gasa i dijaloga", rekao je Gruda.

Govoreći o lobiranju za nova priznanja Kosova, Gruda je rekao da Osmani može samo uputiti zahtjeve jer i dalje nije povoljna situacija.

"Kosovo ima poteškoća u procesu postizanja novih priznanja, Osmani može predstaviti kao zahtjev za pomoć SAD-u za povećanje broja priznanja, ali nismo u povoljnoj situaciji, jer su nova priznanja vezana za način na koji dijalog sa Srbijom funkcioniše i drugo prema načinu na koji se odnosimo prema međunarodnim prijateljima“, rekao je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online