Nema produženja privremenog sporazuma

"Obavještavamo javnost da od 15. septembra u prometu nema automobila sa važećim registarskim tablicama KS, pa su zbog toga jedine službene i vremenske tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom RKS“, upravo se oglasio ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla.

Specijalne jedinice Policije Kosova od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na severu Kosova - Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Policije Kosova su prethodno juče i u noći između subote i nedjelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

"Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2016. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima. Istovremeno su preduzete sve potrebne mjere da se maksimalno smanji čekanja na graničnim prijelazima“, naveo je u saopštenju.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Policijom Kosova, u okviru rutinskih aktivnosti i radi očuvanja javnog i ustavnog poretka, sprovodi akcije na svim graničnim prijelazima. Ove akcije imaju za cilj sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila, takođe je naglasio, dodajući:

"Situacija je mirna. Policija Kosova je preduzela sve neophodne operativne i logističke mjere kako ne bi ometala i zaustavljala kretanje ljudi i robe“.

Najave da će od se od danas započeti sa uklanjanjem srpskih registarskih tablica na prijelazima i zamjenjivanje sa privremenim kosovskim probnim oznakama, odnosno RKS, najavili su i kosovski i srpski zvaničnici.

Uvođenje ovakve mjere poslije 15. septembra najavio je još početkom mjeseca potpredsjednik Vlade Kosova, Besnik Bislimi. On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, i  da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Uprkos najavama Bislimija, automobili srpskih registarskih tablica i posle 15. septembra mogli su nesmetano da ulaze na Kosovo.