Težak izazov

Pravnici ocjenjuju da je na Kosovu proces borbe protiv korupcije težak izazov i da ove godine nije bilo efektivnih promena po tom pitanju, piše Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj rekao je da je borba protiv korupcije i dalje tabu tema na Kosovu i da tokom 2021. godine, kao i prethodnih nije donešena nijedna pravosnažna presuda za to krivično djelo.

„Nažalost, korupcija na visokom nivou i dalje je jedna od tabu tema. Tužilštvo, pravosuđe, ali i Policija Kosova, ne vode istrage, ne gone krivično, kako bi prestupnici bili kažnjeni u razumnom roku“, rekao je Miftaraj.

Dodao je da je prethodnih godina i u tekućoj godini za korupciju podignut određeni broj optužnica, ali bez pravosnažnih presuda kojim bi se visoki funkcioneri smjestili u zatvor i da je jedina kazna oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Ističe da zastarelost slučajeva u pravosuđu nije novina na Kosovu, i da bi predmete za krivično djelo korupcija trebalo što prije provjeriti.

"Postoje slučajevi u kojima se optužuju visoke javne ličnosti, ako se takvi slučajevi ne procesuiraju biće zastareli predmeti, ukoliko Vlada ne izvrši provjeru i ništa se novo neće dogoditi kao i prethodnih godina“, zaključio je Miftaraj.

Advokat Arber Jashari rekao je da su slučajevi korupcije složeni i da zahtijevaju stručnu istragu i da se radi uglavnom o ljudima koji su na visokim pozicijama, kao i to da je njihovo procesuiranje sa epilogom u interesu građana.

„Ljudi na visokim položajima umiješani u korupciju ne ostavljaju tragove za sobom i da bi takve slučajeve trebali da vode profesionalci“, naglasio je Jashari.

Dodao je da slučajevi korupcije uvijek zanimaju javnost, možda više nego krađe i drugi slučajevi i istakao da su za borbu protiv korupcije potrebni profesionalci svih nivoa, posebno u policiji.

Govoreći o zastarelosti predmeta u slučajevima korupcije Jashari je rekao da u pravu postoji relativna i apsolutna zastarelost što zavisi od slučaja, te da što je više krivično djelo kažnjivo, to je rok zastarevanja duži.

"Obično se relativna zastarelost prekida kada država preduzme neke radnje. Da bi se podigla optužnica, mora se sprovesti istraga, naravno, i to je nešto što ne možemo prejudicirati, jer to podrazumijeva aktivnost tužilaštva i policije, a tema korupcije je pomalo komplikovana i preuveličana", zaključio je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online