Mentalno zdravlje

U posljednje tri godine na Kosovu su izvršena 133 samoubistva, a prema podacima Policije Kosova u ovom periodu registrovana su i 492 pokušaja samoubistva, prenosi Kosovo Press.

Prema psiholozima i sociolozima, mentalni problemi su svakodnevni u cijelom svijetu, ne isključujući Kosovo. Kako kažu, trebalo bi povećati posvećenost institucija u spriječavanju ove pojave. Kampanje i podizanje svijesti, kao i socijalni dijalog, neki su od načina koji bi, prema zdravstvenim stručnjacima, smanjili broj samoubistava i pokušaja samoubistva.

Za ove vrste problema, u mnogim zemljama sveta postoji "linija života" koju građani pozivaju da pričaju o svojim problemima pod uslovoma anonimnosti i koja na Kosovu postoji od novembra 2019. godine. U periodu od 18 časova do 2 časa posle ponoći, za sve ljude sa suicidnim mislima i psihološkim problemima otvorena je telefonska linija na kojoj radi oko 30 volontera. 

Prema riječima sociologa Batije Sylejmani-Kerqelli, samoubistva su fenomen koji se može spriječiti, ako se od malih nogu traži konsultacija sa psiholozima i sociolozima o problemima. 

Dorentina Podrimqaku, menadžer projekta, "Životna linija" vodi različite kampanje u cilju prevencije samoubistava, a jedna od njih je "Riječ za riječ“ koja ima za cilj da poveća raspravu o mentalnom zdravlju što je više moguće.

Svjetski dan prevencije samoubistava obilježava se 10. septembra svake godine, u cilju podizanja svijesti i promovisanja preventivnih mjera za smanjenje broja samoubistava. Klinički psiholog Visar Sadiku smatra da bi svake godine septembar trebalo maksimalno da se iskoristi za podizanje svijesti javnosti o značaju mentalnog zdravlja, ali i za povećanje napora za spriječavanje samoubistva.