Stručnjak za međunarodne odnose

Konkretni rezultati ovogodišnjih posjeta predstavnika kosovskih institucija inostranstvu i njihovog učešća na samitima i međunarodnim forumima su izostali, posebno u lobiranju za liberalizaciju viznog režima, piše Gazeta express.

Stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi kaže da bi, uprkos važnosti učešća na međunarodnoj sceni, predstavnici kosovskih institucija trebalo da se fokusiraju na postizanje rezultata sa svakog sastanka.

Navodi da osim predsjednice Vjose Osmanija koja je postigla rezultat kada je riječ o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Švicarskom, nije video ništa opipljivo od posjeta i učešća premijera Albina Kurtija na međunarodnim forumima.

"Što se tiče pitanja vizne liberalizacije, premijer još nije postigao taj cilj, on mora da bude mnogo aktivniji, agresivniji u spoljnoj politici kako vize više ne bi bile uslovljene", rekao je Arifi.

Pozvao je institucije da se fokusiraju na multilateralne sastanke na međunarodnim forumima jer, kaže, tako jača položaj Kosova.

"Premijer i predsjednik je veoma dobar nivo za predstavljanje Kosova, ali moramo biti oprezni, jer moramo biti još prisutniji i negovati multilateralnu politiku, moramo više uključiti naše saveznike", rekao je Arifi.

Učešće predstavnika kosovskih institucija na međunarodnim forumima i samitima ekspert za međunarodne integracije Demush Shasha smatra veoma važnim.

"Za Kosovo je veoma važno da ojača svoju poziciju na međunarodnoj sceni, bilo kroz razne forume, bilateralne sastanke, multilateralne i druge. Vrlo je dobrodošlo što Kosovo sada može poslužiti kao priča o uspjehu u smislu promjena koje su se dogodile. S tim u vezi, treba oceniti i učešće premijera Kurtija na forumu na Bledu, koji je, bez obzira na to kojem političkom krilu pripada, bio dobro zastupljen", kaže Shasha.

Podsjeća se da je nedavno Kurti prisustvovao Bledskom forumu u Sloveniji, ranije na samitu u Tirani i Grčkoj, sastao se sa glavnim liderima EU, a ugostio ga je i francuski predsjednik Emanuel Macron.

U međuvremenu, predsjednica Vjosa Osmani učestvovala je na samitu Brdo-Brijoni u Sloveniji, a održala je sastanke sa šefovima država u Švicarskoj, Estoniji, Japanu i Njemačkoj.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca boravio je u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, gdje se sastao sa svojim njemačkim kolegom, kao i u Albaniji.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express