Strah!!!

Vlada Kosova obavjestila je američku vladu da konačno odbija investicioni projekat kojim bi Kosovo bilo povezano na gasovod, saznaje Gazeta metro.

Ovaj list podsjeća da je Bidenova administracija formalno dodjelila bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dolara za ovu investiciju.

Prema ranijim najavama, gasovod je trebalo da ide ka Grčkoj, odakle bi se dopremao američki gas na Kosovo.

U pismu od 26. avgusta 2020. godine bivšem premijeru Kosova Avdullahu Hotiju, potpredsjednik američke razvojne agencije “Millennium Challenge Corporation” (MCC) Jonathan Brucks zatražio je od Kosova da odabere željene projekte, na osnovu američkih studija. Vlada Kosova je potvrdila da je gasovod projekat od strateškog interesa i da je već godinu dana američka strana uključena u planiranje gasovoda.

Ipak, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na konferenciji za novinare izjavila da konačna odluka nije doneta, ali prema izvorima Gazete Metro, to izgleda nije tačno.

Zvaničnik Vlade Kosova koji je uključen u pregovore sa MCC-om potvrdio je Gazeti Metro da je „premijer Kurti ukazao da se plaši američkog gasovoda". Ostaje da se vidi reakcija američke strane.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Metro