Specijalni sud

Specijalni tužilac u Hagu Jack Smith rekao je da se rad tužilaca odnosi na individualnu odgovornost za zločine i da se optužbe ne podnose protiv OVK ili protiv rata koji se vodio za nezavisnost Kosova, prenosi Reporteri.

"To nije ni zadatak ni želja Specijalizovanih vijeća, niti moja", rekao je tužilac Smith u svom uvodnom izlaganju na početku prvog suđenja u predmetu protiv Saliha Mustafe.

On je naveo i da nije u njegovoj nadležnosti kao tužioca da raspravlja ili odlučuje koji su ratovi bili pošteni, a koji nisu.

“Mogu reći da ratni zločini s jedne strane ne opravdavaju ratne zločine druge strane", rekao je Smith.

U saopštenju iz Haga napominje se da je tužilac Smith jasno stavio do znanja da bi ovo trebalo da bude sud koji se bavi žrtvama, a da su mnoge od njih bile primorane da čekaju dvije decenije da bi tražile pravdu za zločine počinjene nad njima i članovima njihovih porodica koji više nisu sa njima.

Kada je riječ o žrtvama u predmetu protiv Saliha Mustafe, tužilac Smith je primjetio da su, za razliku od drugih predmeta u kojima su žrtve bile Albanci, Srbi, Romi i pripadnici drugih nacionalnosti na Kosovu, sve žrtve u slučaju Mustafe bili kosovski Albanci.

„Ove osobe nisu bile neprijatelji države Kosovo, nisu bile špijuni. Oni su bili članovi zajednice, nevini kosovski Albanci čiji je jedini zločin bio taj što su se iz ovih ili onih razloga smatrali preprekom za OVK i za određene njene vođe”, rekao je Smith.

Naveo je da su određeni lideri OVK, uključujući i Mustafu, iskoristili svoju moć protiv žrtava čiji je jedini zločin to što su imali drugačija politička gledišta od OVK i njenih vođa. Smith je naveo da bi postupak protiv Mustafe trebalo da bude sproveden u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i pozvao kritičare Suda da prate kako to funkcioniše.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri