Bolji dani za studente

Premijer Kosova Albin Kurti odlučio je da će od akademske 2021/2022. godine na državnim univerzitetima diplomske i master studije biti besplatne, a da će studenti doktorskih nauka takođe imati bolje uslove, prenosi Koha.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da ovaj plan u stranci Pokret Samoopredjeljenje postoji od 2013. godine i da će svi studenti imati koristi od toga.

Takođe, Kurti je napomenuo da je danas prva nedjelja od početka podnošenja zahtjeva za dodatke i porodilje, najavljujući da je do sada podneto 13.180 zahtjeva, od čega 1.501 podrška za porodilje i 11.679 dodataka za djecu.

U međuvremenu, ministarka obrazovanja Arberie Nagavci dodala je da su besplatne studije bile jedno od obećanja ove stranke prije izbora 14. februara. Nagavci je najavila da će i studenti biti oslobođeni plaćanja prijemnog ispita.

Što se tiče stipendija za studente, ministarka prosvete je navela da se tako nešto nije promjenilo od prošle akademske godine, ali će prema njenim riječima studenti svake godine biti sve više podržavani u različitim oblicima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore