Sljedeći susret u Sloveniji

Premijer Albin Kurti rekao je da se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nije dogovorio o sastanku sa srpskom stranom, te da susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće biti prije 6. oktobra, prenosi Koha.

Kurti je nagovjestio da će sljedeći sastanak biti održan u Sloveniji, na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer kaže da je Lajčak ostao na Kosovu tri dana, a ne kao ranije, sat ili dan, kao i da je održao niz sastanaka sa različitim akterima uključenim u pitanje dijaloga.

Navodi da je Lajčak počeo detaljnije da razume društveno-ekonomsku situaciju na Kosovu.

"Nismo se dogovorili o sledećem sastanku sa srpskom stranom. Neće biti sastanka prije 6. oktobra i Samita EU i šest zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji. Ne postoji određeni datum kada će biti moj sljedeći sastanak", rekao je Kurti.

Kaže da sa Lajčakom uopšte nije razgovarao o pitanju arhiva, nego o kosovskim prijedlozima za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Nismo razgovarali o reciprocitetu, ali sam mu rekao da su evropski lideri od mene primili pismo o kršenjima koja Srbija čini. Nedostatak dogovora po pitanju akademskih kvalifikacija, zatim prelaska sa ličnim kartama, bezviznim prolaskom iz trećih zemalja ... nema bitnih, ali formalnih problema. To su problemi terminologije", naveo je Kurti.

Kurti je rekao i da Srbija insistira na ustupcima koje je dobila od prethodnih vlada, kada je riječ o predstavljanju Kosova bez oznaka državnosti u dokumentima.

Poručio je da je to za njega neprihvatljivo i optužio Srbiju da je kriva što je 5. jula izostao bilo kakav dogovor.

Kurti kaže da reciprocitet prema Srbiji nije osveta, već koncept izveden iz jednakosti kao vrednosti.

Kurti: MSP pravi interne analize i procjene gdje će se Kosovo prijaviti


Na konferenciji za novinare je naveo da želi da Srbija ukloni barijere, od kojih su neke, kako kaže, sporadične, a neke sistematske.

"Želimo da reciprocitet za Srbiju ukloni postavljene barijere. Kada budemo spremni da ga uvedemo, sigurno ćete biti obavešteni i saznaćete", naveo je Kurti.

Povodom isteka roka iz Vašingtonskog sporazuma za uzdržavanje od lobiranja za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama, odnosno za njihova povlačenja, Kurti je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova pravi interne analize i procjene gdje će se Kosovo prijaviti, kada i u kojim međunarodnim organizacijama.

"Budući da se radi o osetljivom unutrašnjem pitanju, ne mogu iznositi informacije o analizi bez rizika da im naštetim. Imamo zadatak da unapredimo međunarodni subjektivitet, ali kako, kada i šta, ta pitanja ostaju za unutrašnju ocenu i analizu", dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore