ZAROBLJENA

Zamjenica predsjednika PDK i bivša ambasadorka Kosova u SAD Vlora Çitaku ocjenila je da Vladi Kosova nije jasno šta je dogovoreno u Briselu.

"Srbija je zarobila delegaciju Kosova i sada se bojim da će Srbija odbiti da nam pomogne u pronalaženju i razjašnjenju sudbine nestalih osoba", rekla je Çitaku za Euronews Albania.

Çitaku je govorila o temi otvaranja arhive OVK, što je izazvalo mnoge reakcije na Kosovu, istakavši da je to zahtjev koji je Srbija iznosila od početka dijaloga, "jer želi da svoju kriminalnu politiku izjednači sa oslobodilačkim ratom na Kosovu".

"Arhiva bi trebalo da otkrije da je OVK željela istrebljenje srpskog stanovništva na Kosovu, što uopšte ne stoji", rekla je Çitaku.

Dogovor između kosovske i srpske strane o otvaranju svih arhiva, uključujući i one na Kosovu vezane za OVK, izazvao je oštre reakcije, uglavnom od bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Çitaku je dodalna i da Vlada Kosova nije stabilna kad je u pitanju dijalog sa Srbijom i izrazila očekivanje da kosovska strana iznese detaljan plan pregovora, koji će imati podršku i od opozicije, u kojoj će biti navedeni rokovi za završetak procesa i uzajamno priznavanje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri