Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da vjeruje da kosovske institucije prave plan za povećanje svog prisustva u Sjevernoj Mitrovici, kao i da još postoje paralelne strukture Srbije na sjeveru koje ne mogu da se ugase za šest mjeseci, prenosi TV Klan Kosova.

"Mislim da bi Vlada trebalo da sjedne i napravi strateški plan za povećanje prisustva u tom dijelu Kosova. Ne kažem da će se to dogoditi jednog dana sljedeće godine, ali vjerujem da bezbjednosne institucije, počev od odbrambenih snaga, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, direktora obavještajnih službi, zajedno sa premijerom, prave plan kako bi bili efikasniji u sprovođenju prisustva kosovskih institucija u tom dijelu zemlje od borbe protiv šverca do insistiranja na dogovoru o graničnim prijelazima. Treba da se konkretizuje koliko je tamo Kosovo prisutno, a oni koji pripadaju Kosovu ne treba da čekaju da Srbija pristane ili ne", rekao je Konjufca u emisiji Rubikon na TV Klan Kosova.

Istakao je da takvi planovi ne mogu da budu dio televizijskih debata i konferencija za medije.

Govoreći o sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Konjufca je izjavio da su neke njegove izjave vezane za dijalog štetne po Kosovo poput one o mogućnosti promjene Ustava.  

"I premijer i predsjednik i drugi zvaničnici, na primjer potpredsjednik vlade Bislimi, koji vodi tim za dijalog, jasno su dali do znanja Lajčaku da ovaj pristup nije dobrodošao na Kosovu. Ako se insistira da konačno rješenje sa Srbijom bude promjena Kosova sa ustavne institucionalne tačke gledišta, za nas je to veoma opasno. To je pristup koji ugrožava ustavno-pravni poredak Republike Kosovo, u korist Srbije“, rekao je Konjufca.

Istakao je da bi konačni sporazum u dijalogu bez promjene Ustava bila najbolja opcija za Kosovo, ali da nije „baš optimista da će to biti postignuto“.

"Moj pesimizam se odnosi na prirodu Vlade u Srbiji, tamošnje vladajuće koalicije, u kojoj potpuno dominira politička snaga koja svoje političko-ideološke korijene ima u srpskoj hegemoniji", rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova