Nove antikovid mjere

Udruženje ugostitelja je zbog novih mjera Vlade za suzbijanje pandemije upozorilo da će iz svojih objekata ukloniti fiskalne kase, prenosi Reporteri.

Još jedan razlog više da to učine je, kako navode, izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore.

"Ugostitelji nemaju mogućnost da obavljaju posao od koga žive, ukoliko se skupovi za izbornu kampanju organizuju u zatvorenim prostorima, što je za nas neprihvatljivo, a nama bude zabranjen rad u objektima, bićemo primorani da bacimo fiskalne kase", rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja Petrit Kllokoqi.

Naglasio je da ugostitelji traže ekonomsku podršku od Vlade.

"Svaka aktivnost koja je zabranjena treba da bude ekonomski potpomognuta subvencijama za plate i kiriju kako bismo poštovali mjere na snazi", rekao je Kllokoqi.

Direktor Poreske uprave Kosova Ilir Murtezaj je rekao da će svako preduzeće koje ne izda fiskalni račun, biti kažnjeno do 1.000 eura.

"Za svaku transakciju za koju nije izdat fiskalni račun, Zakon predviđa novčanu kaznenu u iznosu od 125 do 1.000 eura, u zavisnosti od stepena prometa preduzeća za odgovarajući period", rekao je Murtezaj.

U okviru mjera za suzbijanje pandemije nije dozvoljeno da za jednim stolom sjede više od četiri osobe u zatvorenom prostoru.