Politički analitičar

Politički analitičar Rasim Alia rekao je da bi izbornu kampanju trebalo održati, ali da bude skraćena na 10 ili 15 dana, i to sa inovativnim programom kandidata uz poštovanje mjera protiv koronavirusa, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima građani treba da biraju kandidate po tome koliko poštuju mjere.

"Kampanja se mora održati, uz poštovanje mjera Nacionalnog instituta za javno zdravlje i uz određene inovativnosti kandidata u kampanji. Zamislite da kandidat ugrožava život građana nepoštovanjem mjera, pa zamislite šta bi uradio da pobjedi u toj opštini? Subjekti i kandidati su mjesecima vodili kampanju, čak i ne poštujući preporuke Instituta. Kampanju treba razvijati inovativno, a ne kao uobičajenu kampanju u mjesnim i drugim komorama mnogih učesnika. Budite fokusirani na male, hodajuće zajednice. Postoji mnogo načina da se ne ugrozi javno zdravlje i život građana”, rekao je Alia u emisiji „SOT“ KTV.

Po njegovom mišljenju bi bilo dobro skratiti kampanju na 10 ili 15 dana. Što se tiče održavanja izbora, Alia je rekao da o tome ne treba razgovarati.

„Nije ni trebalo raspravljati o održavanju izbora ili ne. Održali smo parlamentarne izbore u februaru ove godine, kada nije bilo vakcine. Situacija se sada promjenila, mi smo kao država dali više od milion doza vakcine. Takođe, ne postoji zakonska ili ustavna mogućnost odlaganja lokalnih izbora. U slučaju scenarija u kome bi lokalni izbori bili odloženi, šteta koja bi bila naneta lokalnoj upravi bila bi ogromna. To je prvi put u historiji da se lokalni izbori odlažu", rekao je Alia.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore