Suđenje u Specijalnom sudu

Bivši zamjenik komandanta u operativnoj zoni Lab na području Podujeva Kadri Kastrati rekao je da u selu Zlaše nema koncentracionog logora kako je pomenuo tužilac Specijalnog suda u Hagu u optužbama protiv Saliha Mustafe, prenosi Lajmi.

Kastrati je rekao da su Salih Mustafa i njegova jedinica bili pozicionirani u Prištini i da su imali zadatak “da nadgledaju akcije vojske, paravojnih snaga i srpske policije prema albanskom stanovništvu”.

“Njihov posao je bio da svakodnevno izvještavaju komandu Operativne zone Lab o snabdjevanju lijekova i drugih stvari koje smo morali da ponesemo u Prištinu. U selu Zlaše je bila pozicionirana 153. brigada. Imajući u vidu fizičku i teritorijalnu vezu sa Prištinom, on je bio u stalnom kontaktu sa komandom 153. brigade koji su činili Adem Shehu, Fatmir Sopi i Shemsi Veseli”, rekao je Kastrati.

On kategorički tvrdi da u pomenutom selu nije bilo koncentracionih logora.

“Nije bilo koncentracionog logora, garantujem vam. Kažem da su u Zlaši postojali neki objekti koji su imali funkciju smještaja i komandovanja 153. brigadom Operativne zone Lab. Ako misle na objekat u kome je operacija izvedena, gdje je brigadom komandovano, da je to bio koncentracioni logor, mislim da su u velikoj zabludi”, poručio je Kastrati.

On je za Info magazin rekao da je “OVK imala zatočenički centar samo u Lapaštici gdje niko nije povređen”, rekavši da su “svi srpski civili u tom području dobro tretirani - čak i da su im davani hrana i lijekovi”.

Kastrati ističe da sve optužbe protiv Saliha Mustafe vještački stvara Beograd.

„Sve ove optužbe protiv Saliha Mustafe izmišljene su u Beogradu. Haški tribunal je blisko sarađivao sa tužilaštvom u Beogradu i Beograd je godinama radio na izmišljanju ovih navoda, ali će na kraju pravda pobjediti i Salih Mustafa će dokazati nevinost”, zaključio je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi