Usporava i saradnju

Premijer Albin Kurti ukazao je na političke prepreke i nedostatke razvojnih izgleda zbog toga što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, što usporava i saradnju sa agencijama UN-a, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je tokom radionice o planiranju Tima agencija Ujedinjenih nacija na Kosovu, kojoj je prisustvovao i regionalni direktor za Evropu i centralnu Aziju Kancelarije za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDCO), Gvi Leop Son i koordinatorka UN-a za razvoj na Kosovu, Ulrika Richardson rekao da Kosovo nije u mogućnosti da iskoristi sve mogućnosti koje imaju druge članice UN.

“Naš cilj je da prevaziđemo ove prepreke i krenemo naprijed. Za ovo nam je potreban, prije svega, dijalog i otvorena diskusija sa našim partnerima kako bismo uskladili svoje prioritete i ciljeve, uz integrisanje nacionalne razvojne agende, agende održivog razvoja i agende evropskih integracija", rekao je Kurti.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju su Kosovu dale sve organizacije Ujedinjenih nacija koje djeluju na ovom području.

„Agencije Ujedinjenih nacija od prošle godine prednjače u borbi protiv pandemije kovid-19, a mi smo imali koristi od njihovog aktivnog angažovanja i bliske koordinacije sa drugim partnerima. Ne bismo mogli brzo da reagujemo na krizu bez mobilizacije naših razvojnih partnera i bez rada agencija UN. To uključuje vitalne napore za vakcinaciju”, zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online