Politički analitičar

Politički analitičar Milaim Zeka izjavio je da je premijer Albin Kurti "identična kopija mozga Envera Hoxhe" i uopšte ga nije briga šta misli međunarodna zajednica, prenosi Ekonomija onlajn.

„Tretira je kao da je Kosovo velika ekonomska i politička sila, a proizvodimo samo papriku, paradajz i nekoliko krastavaca. Kurtijevo ponašanje sa međunarodnim predstavnicima je zarad domaćih glasova“, izjavio je Zeka na A2 CNN.

Dodao je da Kurtija poznaje još dok je bio student i podsjetio da je tokom političke karijere u opoziciji otvoreno istupao protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, da se rugao i organizovao proteste protiv Ahtisaarijevog paketa, da se čak rugao zastavi Kosova nazivajući je krpom.

„Čitava njegova politička karijera protivi se svemu što miriše na državu Kosovo. On se i dalje ponaša kao lider opozicije, a ne kao premijer zemlje. Sanja da bude vođa svih Albanaca na Balkanu, baš kao što je Enver Hoxha sanjao da bude vođa Svjetske komunističke internacionale", rekao je Zeka.

Komentarišući neslaganje Kurtija i albanskog premijera Edija Rame oko inicijative „Otvoreni Balkan“ Zeka je rekao da to Srbija koristi na „fenomenalan način“.

„Čak i tokom rata na Kosovu, Srbija i Rusija su uložile velika sredstva u albanske medije da napadnu OVK. Mediji u Albaniji izveštavali su o tom ratu, kao i o ratu u Afganistanu. Sada mediji na Kosovu govore sa patološkom mržnjom prema Ediju Rami. Kurti se pridružio ovom horu medijskog neprijateljstva, kako bi stvorio neprijateljski duh prema Albaniji", rekao je Zeka.

Prema njegovim riječima predsjednica Vjosa Osmani „razumije međunarodnu zajednicu i signale koje šalje rukovodstvu Kosova, na mnogo bolji način od premijera i njegovih ministara, koji 24 sata mozgaju kako bi pronašli izgovore".

Istakao je da je Kurti maestralan u pronalaženju izgovora, dajući primjer reciprociteta.

„Kurti je rekao da će reciprocitet sa Srbijom biti uspostavljen kada dođe novi direktor carine. Shvativši Kurtijevu logiku, Vučić ga je isprovocirao današnjom izjavom da se navodno Srbija ’veoma plaši’ uspostavljanja reciprociteta“, rekao je Zeka.

Ocjenio je da će Kosovo biti dodatno izolovano, ako se reciprocitet uspostavi bez savjetovanja sa međunarodnom zajednicom i podsjetio da je Vlada svrgnula premijera Ramusha Haradinaja zbog uspostavljanja reciprociteta, te da će se i Kurtiju desiti ista stvar.

„Kosovo je u roku od dva mjeseca otkupilo oko 500 miliona eura robe od Srbije. Dakle, sve što Kurti kaže je demagogija. Nažalost, promjena vlasti na Kosovu dovela nas je do Vlade u kojoj vlada anarhija. Kurti nema projekte za rešavanje vitalnih problema Kosova", zaključio je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online