Recipročne mjere

Premijer Kosova Albin Kurti nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, ponovio je da će Priština uvesti recipročne mjere prema Beogradu, od kojih će se prva odnositi na registarske tablice, prenosi Euronews Srbija.

Potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi ranije je najavio da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, kada ističe rok njegovog važenja.

Kada je sporazum potpisan 2016. godine u Briselu, saopšteno je i da će stupiti na snagu 15. novembra sa rokom važenja do pet godina. Tim sporazumom bilo je predviđeno da sva vozila koja dolaze iz Srbije i ulaze na Kosovo, a imaju registarske oznake gradova iz Srbije, prolaze bez ikakvih posebnih dokumenata, bez posebnih tablica, samo uz zeleni karton.

Sa druge strane, vozila koja izlaze sa Kosova i idu put Srbije, imala su dvije vrste tablica. Prva vrsta je sa oznakom "KS" koje su statusno neutralne i koje su važile još iz perioda kada Kosovo nije proglasilo nezavisnost i sa tim tablicama ulazak na teritoriju Srbije bio je moguć bez posebnih dokumenata.

Sa drugim tablicama koje su sa oznakom "RKS", odnosno, tablice Republike Kosovo, ulazak u Srbiju nije  moguć. U tom slučaju se uzimaju probne tablice koje za 60 dana koštaju 400 dinara (oko 3,5 eura).

Sada su vlasti Kosova najavile da će uraditi isto i sa tablicama gradova Srbije, pa ako se na Kosovo krene sa beogradskim ili na primjer kruševačkim tablicama, vozila na osnovu tog reciprociteta moraju da uzmu probne tablice za koje se još ne zna ni koliko će da koštaju ni koliko će da važe.

Inače, kosovske vlasti su nerado prihvatile te "KS" tablice.