Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia poručio je danas da će zdravlje djece i majki uvijek biti prioritet aktuelne vlade zbog čega je još jednom uputio poziv na vakcinaciju protiv koronavirusa, prenosi Reporteri.

"Još jednom pozivam građane Kosova da se vakcinišu protiv koronavirusa, posebno roditelje djece od 12-15 godina sa zdravstvenim problemima, kao i trudnice, jer je to pravi način zaštite od virusa i suzbijanje njegovog daljeg širenja", rekao je Vitia tokom otvaranja Dječje bolnice, koja je donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poziv ministra Vitie za vakcinaciju uslijedio je u danu kada su na Kosovu stupile na snagu nove mjere protiv koronavirusa, koje će trajati do 26. septembra. Među glavnim mjerama su odlaganje nastave do 26. septembra za sve koji su na pred-univerzitetskom nivou, uključujući predškolski nivo i dnevni boravak.

Prema propisanim mjerama, dokaz o potpunoj vakcinaciji ili primjanju prve doze antikovid vakcine, negativan PCR test ne stariji od 72 časa, antigenski test ne stariji od 48 časova ili test na antitijela ne stariji od 30 dana biće potrebni za:

- Sve osobe koje ulaze na teritoriju Kosova

- Zaposlene u javnim ustanovama

- Studente koji žele da se upišu u domove

- Učenike javnih i privatnih ustanova koji žele da uđu u zgradu ustanove u kojoj studiraju

- Zaposlene u javnim i privatnim institucijama na svim nivoima obrazovanja

- Zaposlene u bioskopima, pozorištima i drugim kulturnim centrima

- Korisnike biblioteka i muzeja

- Korisnike teretana

- Korisnike i osoblje banjskih lečilišta

- Gledaoce sportskih takmičenja koja se organizuju na otvorenom

Na snazi je i obavezno nošenje maske, kao i ograničenje kretanja od 22 do 5 časova ujutru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri