Pooštravanje mjera

Građani Kosova za ulazak u Švicarsku od sutra moraju imati potvrdu o vakcinaciji vakcinom koju su priznale nadležne vlasti, saopštila je švicarska ambasada na Kosovu, prenosi Koha.

Prema navodima iz ove ambasade, osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u situacijama kada je to baš neophodno.

Pojačavanje mjera od strane Švicarske došlo je nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa i punjenja bolnica pacijentima. Ovo povećanje se uglavnom odnosi na građane iz balkanskih zemalja koji su bili na odmoru u svojim domovinama, a zatim se vratili zaraženi.

Veliki broj pacijenata sa Kosova primljen je u švicarske bolnice sa koronavirusom, prenose švicarski mediji. Većina njih je nevakcinisana.

Švicarske vlasti su prije nekoliko dana uvele nove mjere, gdje je vakcinalna kartica ili negativan test postao obavezan u većini zemalja. Vlasti su takođe pooštrile mjere na granici.

"Od 13.09.2021. godine postoje nova ograničenja za građane Kosova. Građani Kosova koji mogu pružiti dokaz o dolasku/odlasku da su vakcinisani, sa vakcinom prihvaćenom prema propisima, mogu ući u Švicarsku sa važećom vizom. Takođe imajte na umu da osobe koje nisu vakcinisane mogu ući samo u ekstremnim slučajevima kada je to veoma potrebno, prema pravilima Švicarskog državnog sekretarijata za migracije“, saopšteno je iz Ambasade Švicarske na Kosovu.

Slična pravila važe za građane Sjeverne Makedonije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore