Sanitarni inspektor

Pojavom koronavirusa na Kosovu doneta je i mjera da se sahrane preminulih koji su bili zaraženi ovim virusom obavljaju bez velikog broja ljudi, već samo u prisustvu bliskih članova porodica, a prema riječima sanitarnog inspektora Ibrahima Tërshnjakua ovo je jedna od najpoštovanijih mjera koje su donele kosovske institucije, prenosi Ekonomija onlajn.

Tërshnjaku pojašnjava da se postupak sahranjivanja osoba zaraženih virusom kovid-19 zasniva na Zakonu o zaraznim bolestima i da se svaka osoba koja umre od infekcije, nakon smrti hermetički zatvori u kovčegu i transportuje do groblja.

"Dakle, moramo imati na umu da se tijelo ne šalje kući ili u bilo koji prostor, već ravno uz policijsku pratnju od zdravstvene ustanove do groblja gdje je prisustvo sanitarnog inspektora do završetka postupka ukopa, gdje se zatim vrši dezinfekcija mesta u vozilu kojem je izvršen prevoz i kao takvo se izvještava o načinu sahranjivanja koji je obavljen po redovnoj proceduri”, kaže Tërshnjaku.

On naglašava da do sada nisu dozvoljavali izvođenje bilo kog vjerskog rituala i da su sva sahranjivanja izvršena na precizan način.

"Do sada ni u jednom trenutku nismo dozvolili izvođenje bilo kog vjerskog rituala, stoga sam u tom pogledu zahvalan što smo vrlo precizno poštovali sanitarne mjere. Bilo je slučajeva gdje je bilo veoma bolnih smrti, ali ni tada nismo odustali od utvrđenih procedura“, navodi on.

Imam Labinot Maliqi kaže da je veoma teško obavljati sahrane na ovaj način bez vjerskih rituala, što je već tradicija za sve.

"Ovo je veoma teško jer još više povećava bol, jer znamo da bol nastoji da se podjeli sa drugima, posebno kada se morate suočiti sami ili u bliskom porodičnom krugu. Naravno, ovo na neki način čini bol i odsustvo porodice nepodnošljivijim, ali sve dok se radi o mjerama koje su sudska medicina i nadležne instance poduzele na međunarodnom nivou, to bi normalno trebalo primeniti uprkos“, rekao je Maliqi.

Dodaje da se to radi iz dobrog razloga, kako se širenje virusa ne bi prenelo na one koji nisu zaraženi, iako povećava bol i emocije.

"Ovo dodaje bol, emociju jer nemamo priliku da budemo sahranjeni sa ritualima na koje smo navikli i kako je to bila tradicija u našem narodu", zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online