Nastavak dijaloga!?

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posjetiće Kosovo sljedeće nedjelje. Posjeta je deo priprema za sljedeći sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše Koha.

"Dočekaćemo Lajčaka sredinom sljedeće nedjelje, kada će se sastati sa premijerom Kurtijem i potpredsjednikom vlade Bislimijem", rekao je portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu, ali nije izneo dodatne detalje o ovoj posjeti.

Dopisnik Kohe iz Brisela, Augustin Palokaj kaže da je ova posjeta dio priprema za sljedeći sastanak premijera Kosova, Albina Kurtija i predsjednika Srbije, Aleksandra Vućića.

"S obzirom na to da ćemo imati izbore na Kosovu, a zatim i na proljeće u Srbiji, kao i činjenicu da će izbori biti održani u Njemačkoj i Francuskoj, ne očekuje se nikakav konkretan napredak u okviru dijaloga. Međutim, Lajčak i njegov tim žele da ostave utisak da se rad nastavlja i da se na ovaj način opravdava pozicija specijalnog izaslanika za dijalog i njegovog tima", rekao je Palokaj.

Osim Kosova, prema riječima Palokaja, Miroslav Lajčak posjetiće i Srbiju.

"Lajčak je, nakon posljednje runde dijaloga, priznao da su pozicije strana veoma udaljene i da ima još mnogo posla da se uradi. U stvari, Lajčak se takođe suočava sa činjenicom da nakon godinu i po od početka mandata nije došlo do pozitivnog pomaka u dijalogu", rekao je on.

Nakon sastanka sa predstavnicima srpske delegacije, potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bislimi u srijedu je izjavio da u septembru neće biti sastanka na visokom nivou. Prema njegovim riječima, to je zbog nedovoljnog napretka u organizaciji ovakvog sastanka.

Izvor: Koha ditore/KosovoOnline