Uskraćivanje ustavnog prava

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova smatra da postoji više argumenata protiv odluke o odlaganju lokalnih izbora zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, navodeći one koje je prije godinu dana Pokret Samoopredjeljenje izneo Ustavnom sudu zbog odluke o odlaganju izbora za gradonačelnika Podujeva.

Cakolli se na Facebooku oglasio povodom mogućeg odlaganja lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 17. oktobra, pa tako navodi da predsjednik nema ustavna ovlašćenja da odlučuje o odlaganju lokalnih izbora zbog povećanja broja ljudi zaraženih koronavirusom.

Kaže i da se odlaganjem izbora građanima uskraćuje njihovo ustavnog pravo da budu birani ili da biraju kandidate na izborima, a zabranjuje demokratiji da materijalizuje svoju funkciju kroz učešće građana na lokalnim izborima.

Napisao je da odlaganje izbora predstavlja kršenje međunarodnih konvencija i Kodeks dobre prakse u izbornim poslovima.
 
“Ove argumente protiv odlaganja izbora podnela je Ustavnom sudu poslanička grupa Pokreta Samoopredjeljenje, kada je predsjednik Hashim Thaçi odložio vanredne izbore za gradonačelnika Podujeva”, napisao je Cakolli.

Izvor: Kosovo Online