Potpredsjednik Vlade Kosova

Potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi kaže da je njegova izjava o otvaranju arhiva OVK, o čemu se razgovaralo u Briselu, pogrešno interpretirana.

Bislimi je na Facebooku, obraćajući se članovima porodica nestalih, pripadnicima OVK i građanima, naveo da su te pogrešne interpretacije štetne, zlonamjerne i sramne, ali vrlo dobro sinhronizovane i branio je raniji stav o sporazumu u okviru dijaloga između Kosova i Srbije o otvaranju arhiva OVK.

Kaže da su svi dokumenti o OVK i njenim aktivnostima dio državne arhive Kosova, da su bili i da su i dalje otvoreni, da su ih koristili i koriste i lokalni i međunarodni mehanizmi, uključujući lokalne i međunarodne sudove, ali i Unmik ili Eulex.

“U ovim arhivama nema ništa skriveno ili klasifikovano, kao što nema ni razloga za skrivanje”, naveo je Bislimi.

Smatra da je jedina strana koja ima koristi od sporazuma postignutog u Briselu kosovska strana, a da oni koji su danas napali njegove izjave tvrdeći da sporazum o otvaranju arhive mijenja narativ o “krivcima“ za nestala lica, pa čak i stavlja znak jednakosti između OVK i Srbije, lažni i beznačajni, budući da su državni arhivi na Kosovu mnogo puta razrađivani i obrađivani.

Ocjenio je da su većina onih koji su organizovali napade, širili laži, 'maglu' i strah, isti oni koji su od rata osvajali pozicije i tendere koji su raspisivani u ime iste OVK.

“Zbog toga je potrebno razumijeti njihovu spremnost da nemilosrdno sabotiraju tako osjetljiv proces, iz straha da kosovska strana konačno neće izvući koristan sporazum iz razgovora”, kaže Bislimi.

Naveo je da se iz njegove jučerašnje izjave za medije može zaključiti da se hitno mora završiti proces lociranja nestalih osoba, a da glavni razlog dosadašnjih zastoja leži u nespremnosti Beograda da ozbiljno sarađuje.

“To se svelo na uskraćivanje pristupa državnim arhivama srpske vojske, odnosno odjeljenju koje se bavi ratom na Kosovu 1999. godine. Otvaranje ovih arhiva neophodno je ako srpska strana u tom procesu želi da dokaže svoju konstruktivnost. Osim toga, zatražili smo da se radni timovi sastaju što je moguće češće i istovremeno da tijela koja su identifikovana sa mjesta iskopavanja u Kiževaku što prije dovezu na Kosovo”, naveo je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online