Zamjenica predsjednika PDK

Zamjenica predsjednika Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku rekla je da Kosovo nema arhive OVK i da su izjave o njenom postojanju amaterska greška vlade Albina Kurtija, prenosi Lajmi.

Çitaku je kritikovala potpredsjednika vlade i šefa pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom Besnika Bislimija zbog njegove izjave o otvaranju arhiva OVK i navela da je to velika i neoprostiva greška koja će imati posljedice po Kosovo.

“Ono što sam vidjela bila je nejasna izjava potpredsjednika vlade, koju je s vremena na vrijeme uređivao, a vidjeli smo trijumfalne izjave Srbije u kojima se kaže da je Kosovo konačno pristalo da otvori arhive, u koje su oni upućeni od početka", rekla je Çitaku.

Navela je da zahtjev u vezi sa arhivom OVK nije nov zahtjev Srbije.

„Ovaj zahtjev je Srbija imala od početka procesa dijaloga i uvijek je insistirala na konstruisanoj naraciji da je OVK zločinačka organizacija i da je njena misija da ubija nedužne srpske civile kao dio većeg projekta”, navela je Çitaku.

Kaže da takav projekat, takav plan i takva arhiva ne postoji.

“Kada govorimo o arhivama OVK, ono što Srbija misli nisu dnevnici, izjave za štampu. Kada se pozivaju na arhivu ili dosijee, to se odnosi upravo na ono što sam rekla, o planiranoj operaciji OVK da uništi srpsko stanovništvo na Kosovu. Ovo je velika greška, neoprostiva i bojim se da će biti posljedica po Kosovo”, rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net