Postoji tihi sukob

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku oštro je kritikovao vladu Albina Kurtija zbog pristupa prema američkoj administraciji predsjednika Bidena i jer odbija da odgovori SAD o projektu regionalnog snabdjevanja gasom, prenosi TV Klan Kosova.

"Postoji tihi sukob koji će vrlo brzo da bukne oko pitanja gasa, direktno sam obavješten, a to će vrlo brzo biti objavljeno. Nema odgovora na američki zahtjev za snabdjevanje Kosova gasom, što je strateška politika Amerikanaca, ne samo za Kosovo, već i za region", rekao je Abdixhiku u emisiji Rubikon na TV Klan Kosova.

Dodao je da će izbiti skandal ako odgovor ne bude pozitivan jer SAD ima višemilionske projekte u energetskom sektoru.

"Ovo je strateški pogrešno, neoprostivo za Kosovo ako dođe do takvog sukoba ili nedostatka koordinacije", dodao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima vladajuća stranka nema planove za strateški potez prema SAD.

"Ovo je najveća prokosovska administracija koju su SAD ikad imale. Postoji ozbiljan nedostatak želje da SAD ovdje budu uključene. Ne mislim na način kako smo nekada činili, da učinimo svakog američkog zvaničnika božanskim, govorim o američkom predsjedniku, sa porodičnim odnosima i koji se već 30 godina bavi pitanjem Kosova i svakako sa posljednjom administracijom koja ima živo sećanje na pitanje Kosova, vjerujem da to treba da se iskoristi", rekao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova