Potrebna

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je danas da će treća doza antikovid vakcine za građane Kosova biti dostupna od sljedeće godine, prenosi Kosovo Press.

Vitia je rekao da su dobili preporuku stručnjaka NIJZK da će biti potrebna treća doza antikovid vakcine i da su procedure za obezbjeđivanje ovih doza odmah počele.

"Stručnjaci iz NIJZK su prije nekoliko dana jasno stavili do znanja Ministarstvu zdravlja da će po svemu sudeći postojati potreba za trećom dozom imajući u vidu i iskustva nekih zemalja koje su uprkos vakcinaciji sa dvije doze imale izbijanje infekcije varijantom Delta. Zato smo odmah započeli pregovore za obezbjeđivanje treće doze koja će sljedeće godine biti dostupna građanima Kosova", rekao je Vitia.

Na pitanje da li bi moglo doći do odlaganja lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar, Vitia je rekao da takvu odluku ne donosi on lično, već će to biti u rukama NIJZK i stručnjaka.

"To nije odluka koju donosim ja, već je to odluka koja se donosi na osnovu epidemiološke situacije na terenu i na osnovu preporuka NIJZK i stručnjaka. Dobro ćemo analizirati kako ćemo pristupiti ovoj aktivnosti i kada odluka bude doneta građani će apsolutno biti obavješteni, neće to biti tajna odluka koju ćemo zadržati samo za sebe“, naveo je Vitia.

Kada je riječ o snabdevanju lijekom remedsivir koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom, Vitia je najavio da će u roku od nedjelju dana klinike Univerzitetskog kliničkog centra biti snabdevene ovim lijekom.