Pandemija

Besir Rexhepi iz Mogile u Gnjilanu nije uspio da dobije bitku sa koronavirusom, javio je kasno sinoć Zëri.

Informaciju je potvrdio brat preminulog Përparim Rexhepi na Facebooku.

"Sa velikim bolom i dubokom tugom obavještavam vas da je od posljedica Covida-19 preminuo moj brat Besir Rexhepi. Sahrana će se obaviti sutra – 08.09.2021. Nakon molitve namaza!” – napisao je Rexhepi.

Još jedna 22-godišnjakinja iz Gnjilana preminula je u utorak od posljedica Covida-19. Vijest je prethodno za kosovske medije potvrdio direktor bolnice u Gnjilanu, Ukshin Ismajli.

Djevojka je prvobitno pomoć potražila u bolnici u Gnjilanu, ali je potom zbog ozbiljnosti bolesti poslata u unverzitetski KBC u Prištinu.

Ove dvije smrti nisu registrovane u dnevnom izvještaju za utorak.

U posljednja 24 sata na Kosovu je od posledica Covida-19 preminulo 28-oro ljudi, prema statistici Ministarstva zdravlja, a Klan Kosova u utorak kasno objavio je da je četvoro preminulo iz Gnjilana.

U gnjilanskoj bolnici se liječi 108 pacijenata, dok je prošle nedjelje bilo njih 158.

Osim što ljekari potvrđuju da sada upadljivo oboljevaju mlađe osobe i djeca, u već danima visokom broju preminulih na Kosovu, ima mladih, uključujući i trudnice, ali je nedavno, preminula čak i beba.

Prije dva dana, preminula je 26-godišnja djevojka iz Vitine nakon što se porodila. Porođena je carskim rezom, nakon čega je u teškom zdravstveom stanju prebačena na odjeljenje intenzivne nijege gdje je preminula u subotu. Ova pacijentkinja bila je pozitivna na koronavirus 3. avgusta ove godine.

Pet trudnica je ove godine u Prištini izgubilo život od posljedica Covida-19, više njih za kratko vrijeme. Kod tri je porođaj uspio.

Ljekari često ističu da su preminule osobe bile nevakcinisane.