Trovanje

Nekoliko sumnjivih slučajeva trovanja hranom registrovano je u selu Trudna u Prištini. Sumnja se da je do trovanja došlo nakon što je porodica u ovom selu naručila hranu za 85 ljudi koji su 3. septembra prisustvovali prijemu povodom saučešća.

Glavni inspektor Agencije za hranu i veterinu, Ibrahim Tërshnjaku rekao je za Kallxo.com da je subjekat od kojeg su dobili hranu privremeno zatvoren.

Tërshnjaku je saopštio da je broj onih koji su konzumirali ovu hranu preko 65 ljudi.

"Nakon što smo dobili informacije, Inspekcija je izašla na mjesto događaja u FMC-u, a zatim je poslala timove zajedno sa NIJZK-om i policijom. Uzeli su uzorke gdje se pripremala hrana. Prikupili smo sve informacije. Objekat je privremeno zatvoren. Slučajem će se baviti NIJZK kako bi otkrio šta je uzrok ovog trovanja. U početku se mislilo da je COVID-19, jer imaju iste simptome. Ali, nakon što su bili negativni na testu, ljekar je utvrdio da se sumnja na trovanje“, rekao je Tërshnjaku.

U međuvremenu, izvještaj KKMF-a je pokazao da je danas 17 slučajeva sa simptomima povraćanja, mučnine, bolova u mišićima, groznice koji su registrovani.