Američka ambasada

Građani Afganistana koji se smatraju neprihvatljivim za SAD neće biti smješteni na Kosovu, kaže se u saopštenju američke ambasade na Kosovu, koja je reagovala na medijske izvještaje da će SAD poslati na Kosovo afganistanske izbjeglice za koje su potrebne dodatne provjere zbog sumnje da su povezane sa talibanima.

"Proces kojim se Afganistanci prijavljuju za posebne imigrantske vize ili status izbjeglice u SAD je složen, a neki podnosioci zahtjeva su još u procesu pribavljanja neophodnih dokumenata i pružanja svih podataka potrebnih za sticanje prava na trenutni ulazak, prema zakonu SAD. Neki medijski izvještaji ostavili su čitaoce sa lažnim utiskom da SAD namjeravaju da na Kosovo prebace pojedince koje su američke vlasti smatrale neprihvatljivim za SAD. To ne stoji", kaže se u saopštenju ambasade, prenosi Koha.

Kako je dalje objašnjeno, sporazum između SAD i Kosova omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da privremeno smeste ograničen broj afganistanskih građana u kamp Bondsteel, a čije prijave zahtjevaju dodatnu obradu.

"To može da uključi: razjašnjavanje identiteta, njihovu historiju zaposlenja ili druge veze sa SAD. Zvaničnici američke ambasade na Kosovu pomažu u ovom procesu", stoji u saopštenju.

Američki NBC, podsjetimo, juče je izvhestio da SAD planiraju da pošalju na Kosovo najmanje dva Afganistanca koje su primili, a za koje je poslije prve provjere izražena sumnja da su povezani sa talibanima, kako bi bili dodatno provjereni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore