Tačka po tačka...

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj izjavio je da je premijer Kurti s poštovanjem pominjao SAD samo kada su stizala oklopna vozila i kada je Kosovu ponuđeno pola miliona vakcina za spasavanje građana od pandemije kovida-19, a da kada je riječ o sprovođenju obaveza, gura glavu u pjesak, piše Klan Kosova.

On je na Facebooku napisao da je Vlada Kosova na čelu sa premijerom Hotijem učinila pravi korak, od historijskog značaja za državu, potpisivanjem sporazuma koje su inicirale SAD i koji je potpisan u Bijeloj kući u Vašingtonu uz prisustvo predsjednika Trumpa. Kako navodi, taj sporazum je bio koristan za Kosovo u ekonomskoj dimenziji, u vidu infrastrukturnih ulaganja u puteve, željeznicu, podsticaja za američka ulaganja za podršku malim i srednjim preduzećima i umnožavanje energetskih resursa kroz gasnu mrežu, kao i u mnogim drugim dimenzijama.

"U dimenziji jačanja našeg međunarodnog subjektiviteta: priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom, poslije dugog perioda bez ikakvog priznanja države Kosovo? U dimenziji regionalne saradnje: operacionalizacija zajedničke granične tačke u Merdaru koja olakšava slobodno kretanje građana sa posebnim naglaskom na naše sunarodnike, pridruživanje inicijativama za regionalnu ekonomsku saradnju i priznavanje diploma i stručnih uvjerenja", napisao je Selmanaj.

On je naveo da ovaj sporazum pridaje posebnu važnost osjetljivom pitanju nestalih osoba, jer se obe strane obavezuju da će ubrzati napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba.

"Treba zapamtiti koliko je dugo vlada Hotija bila na dužnosti, a u svim tačkama ovog sporazuma preduzeti su konkretni koraci za njegovu realizaciju. A gdje smo danas posle godinu?! Nema nijednog poteza Kurtijeve vlade za sprovođenje ovog sporazuma", rekao je Selmanaj.

On dodaje da su Kurti i njegova stranka dosledno izražavali svoje stavove kako neće poštovati i sprovoditi Vašingtonski sporazum jer je protiv volje naroda, demokratskog poretka, jer predstavlja "štetu, sramotu i opasnost za Kosovo", da nema pravnu vrijednost pošto nije donet na ratifikaciju u Skupštinu i jer nedostaje potpis predsjednika Trumpa.

"Vrijeme je pokazalo da je sve ovo neistina, nestabilan i protivdržavni pristup. Svidjelo se to nekome ili ne, Vašingtonski sporazum je jedan od historijskih sporazuma za narod i državu Kosovo. Svako ko pokuša da relativizuje značaj ovog sporazuma je protiv Kosova i njegovih strateških interesa", naveo je poslanik LDK.

Selmanaj je uvjeren da će se, sa ili bez Albina Kurtija, ovaj sporazum "realizovati, tačka po tačka".

"Zakasnili smo, da, ali nema drugog rješenja", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova