Washingtonski sporazum

Kosovo od danas može početi sa lobiranjem za diplomatsko priznanje drugih zemalja, kao i za članstvo u međunarodnim organizacijama, ako Vlada ne uzme u obzir zahtjeve SAD za produženje moratorijuma, prenosi Reporteri.

Jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma na lobiranje za priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i lobiranje Srbije za povlačenje priznanja Kosova, ističe danas, a juče se oglasio i State Department koji je zatražio od Prištine i Beograda da produže moratorijum na pitanja priznavanja.

Naime, State department ohrabrio je Kosovo i Srbiju da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola na upit Glasa Amerike povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma potpisanog u američkoj prestonici

Vlada Albina Kurtija još se nije izjasnila u vezi sa pomenutim zahtjevom State Departmenta, a podsjećanja radi, ona je još ranije osporila neke tačke ovog sporazuma. Takođe, tokom avgusta u Skupštini Kosova nije usvojena rezolucija o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, jer su poslanici vladajuće stranke bili uzdržani prilikom glasanja.

Izvor: Kosovo Onlajn/Reporteri